Krimi/triler

Henning Mankell- Covjek koji se smjesio

Naklada: Mozaik knjiga/ 2020.
Prevoditelj: Branka Grubić
Broj stranica: 381

Inspektor Wallander se nakon teškog razdoblja oporavlja na danskoj hladnoj obali. Jednog dana ga posjećuje njegov prijatelj odvjetnik Torstensson čiji otac je ubijen. Sve je namješteno da izgleda kao nesreća. Wallander mu ne pomaže jer je i sam u teškoj situaciji.

Prilikom dolaska u Švedsku i namjere da potpiše ostavku, Wallander doznaje da je ubijen baš mladi Torstensson. Mirovina pada u drugi plan jer inspektor osjeća dužnost doznati istinu i odužiti se prijatelju.

Uz pomoć svoje ekipe krene istraživati. Shvaćaju da nailaze na žestok zid bogatstva i moći a koji toliko jača da u tijeku istrage i sam Wallander bude na rubu smrti. Pokušaj ubojstva, bombe i diskretna grubost, uhođenje…

Slučaj postaje nešto puno veće od same policije, nešto premoćno i pregrubo da bi se mogli boriti protiv toga. Prerasta u slučaj međunarodne trgovine organima. Neshvatljivo!

Čovjek u dvorcu Farnholm nadzire sve. Njegove oči su svuda, izaziva strahopoštovanje i njegovi čuvari ulijevaju strah u svakoga tko mu se nalazi na putu. Wallander nije jedan od tih ljudi. On je jedan od onih koji se ne boje. Nepotkupljiv, uporan i naporan čovjek. Čovjek koji uspijeva posložiti slagalicu kompliciranih i zataškavanih zločina u jednu cjelinu.

Inspektor Wallander nam je poznat iz prethodnih Mankellovih romana. Osobno mi se jako sviđa njegov stil pisanja i činjenica da čitatelj ne bi ni shvatio da se radnja dešava u 90-tim godinama 20. stoljeća da se to izričito ne spominje. Njegov stil pisanja je svevremenski i on je autor koji je, po meni, među začetnicima kvalitetnih skandinavskih krimića.

Vrlo zanimljivo i ingeniozno djelo koje navodi na razmišljanje. Sama činjenica da je autor uspio kreirati toliko kompliciran slučaj, prenjeti na papir, a potom ga i raspetljati- je impresivna.

Volim Mankella i rado čitam njegove knjige. Iako ih nisam sve redom čitala, mogu se zasebno čitati. Većina informacija koje se prenose iz nastavka u nastavak su činjenice iz Wallanderovog privatnog života, no brzo se pohvataju ako prijašnji nastavci nisu pročitani.

Dijalozi su zanimljivi, obiluju sarkazmom i nadobudnošću likova koji su sami po sebi vrlo kvalitetno i dubinski okarakterizirani.

Ocjena 4/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s