knjige za djecu · Krimi/triler · young adult

Jasminka Tihi-Stepanić- Gdje je Beata?

Naklada: Ljevak/ 2020.
Broj stranica: 250

Šesnaesti rođendan je svakoj tinejdžerki veliki dan. Osim ako nije u pitanju Beata Jelinčić, djevojka iz imućne obitelji i sa majkom opsjednutom kontrolom. I dok su joj roditelji priredili veliku i fancy zabavu za rođendan (na koju nije smjela pozvati prijatelje), dok su roditelji “plesali” oko uvaženih gostiju- Beata nestaje. Iza nje ostaje samo razderana baletna haljinica.

Inspektor Predrag Mravak dobiva slučaj nestale Beate. Uvjeren je da će slučaj biti relativno brzo riješen, a brzo i dolazi do prvih tragova kuda je Beata zaista pošla. A pošla je na njoj zabranjeno natjecanje u suvremenom plesu sa izvjesnim Sašom. Naime, Beatina majka je prilično zahtjevna i kroz svoju zdravu kći kompenzira svoje neostvarene snove, kontrolirajući tako Beatu. Beata ne smije izlaziti, mora stalno učiti, plesati balet kojeg ne voli, a majka ju razvozi i kontrolira.

“Ne prestaješ biti nešto samo zato što su ti godine zajahale na leđa. Uvijek si ono što si odabrao da jesi, odnosno ono što je tebe odabralo da budeš što jesi.”

Beata je zaljubljena u Sašu s kojim pleše na natjecanju, a uskoro saznaje i njegovu tajnu koja ju slomi. Uslijed šoka Beata bježi i susreće žonglera vatrom koji ju nudi sokom. Začinjenim drogom.

Mravak se u potpunosti posvećuje slučaju i shvaća da prerasta u nešto puno veće od tinejdžerskog bunta i bježanja od kuće. U pitanju je trafficking.

“Iskočit ću iz kože. Nemir me izjeda. Sva sam od nekih točkica koje lete po mojim organima.”

Na prvi pogled se knjiga čini kao neko jednostavno štivo, sa jednostavnim zapletom i slučajem koji brzo bude raspleten. Ipak nije tako. Knjiga koja govori o opasnostima koje vrebaju mlade na svakom koraku. Od homofobije i nasilja koje proizlazi iz nje, do trgovine ljudima bez obzira na to tko su i što su. Zlostavljanja i silovanja mladih svakodnevnica su s kojom se moramo suočiti. Isto tako roditeljski pritisak i kontrola djeteta ne dovodi do povjerenja djece, već do osjećaja gušenja i potrebe za bježanjem. I možda izgleda kao dječji bunt, no nije. To je potreba za povjerenjem i slobodom.

Razumljivo je da svaki roditelj želi najbolje za svoje dijete, no istina je da djeca trebaju sama odlučiti što i kako žele, a roditelji su tu da ih usmjere na dobar put da sigurno stignu do onog što žele.

“Imam pred sobom zadatak i cilj koji me veseli, pa sve ostelo lakše podnesem i napravim bez velike priče.”

Autorica se odlično poigrala raznim tematikama koje su trenutno aktualne, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu općenito. Migranti, trgovina ljudima, zlostavljanja… Sve to na svijet baca loše svjetlo. No, to je gruba i groteskna istina.

Sa autoričinim radom sam se susrela u knjizi Priče sa morskoga dna koja me oduševila, pa sam zbog toga i željela pročitati Beatu. I eto, s razlogom prima brojne nagrade. Njezina sposobnost stvaranja atmosfere, karakterizacija likova i sjajno znanje o mjestima u Hrvatskoj, raznim festivalima, cestama i cesticama, običajima naprosto je fascinantna.

Cover knjige je predivan. Baš privlači.
Knjigu bih uvrstila u obaveznu lektiru jer vjerujem da bi ovakva knjiga, sa mjestom radnje u Hrvatskoj postigla veći učinak kod mladih i pozvala ih na veći oprez nego neka strana knjiga.

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s