knjige za djecu

Silvija Šesto- Pe pita o dobru i zlu

Naklada: Ibis grafika/ 2020.
Ilustracije: Vanda Čižmek

Dječak Petar zvan Pe jedne večeri shvati da se njegova najdraža prijateljica Slikovnica skriva u mračnom prostoru ispod kreveta. Pe ju odmah zabrinuto izvuče van i krene ju ispitivati pitanja o razlikama u DOBRU i ZLU.

Njemu nikako nije jasno kako mama moze reći da joj suknja ne stoji DOBRO. Dal’ suknja može stajati ZLO? Kako susjedu nije DOBRO? Dal’ mu je ZLO?
Pe ima baš puno pitanja i sva su logična, ali Slikovnica mu ne uspijeva ponuditi logična objašnjenja. A i Slikovnicu malo već boli glava i umorna je od Peovih pitanja.
Pe zna biti jako, jako uvjerljiv, znatiželjan, a malo i naporan.

Slikovnica jedva čeka da mu se roditelji vrate kući pa preuzmu odgovornost odgovaranja na Peova pitanja o dobru i zlu.

Ovo je slikovnica iz koje bi svi mi mogli naučiti nešto. Od toga da nije sve crno-bijelo, pa do toga da ne treba olako izgovarati neke stvari, posebno ne pred djecom jer oni doslovno shvate svaku izrečenu misao i vjeruju u nju, ali istovremeno ne smijemo podcjenjivati dječju inteligenciju i sklonost zaključivanju.

Slikovnica je kvalitetno izrađena. Od tvrdih korica, pa sve do impresivnih ilustracija koje knjigu čine sasvim približenu mlađem uzrastu. Sviđa mi se jednostavnost istih jer čine veliku uslugu pripovjedaču zbog nadopunjavanja priče. Sadržaj je razumljiv i logičan, a tematika kojom se autorica bavi je svevremenska i vrlo zanimljiva.

Slikovnicu preporučamo. Ibis grafika nas ni ovaj puta nije razočarao, a autorici sve pohvale za tako pristupačan i jednostavan stil pisanja. O ilustracijama je već rečeno sve, ali i dalje im se divimo. Volim minimalizam.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s