autobiografija · blog · drama

Menno Metselaar i Piet van Ledden- Sve o Anne Frank

Naklada: Ljevak/2021.
Prevoditelj: Svetlana Grubić Samaržija
Broj stranica: 40

Vjerujem da su svi čuli za Anne Frank, većina i pročitala njezin Dnevnik iz Skrovišta u kojeg je bila zatvorena, prognana u koncentracijski logor, te naposljetku i preminula u njemu.
Nakon završetka Rata pronađen je njezin dnevnik koji je vodila u Skrovištu, a njezin otac Otto je objavio isti.

Ovo je knjiga koja objašnjava puno toga vezano uz djevojčicu koja je promijenila čitav pogled na Rat, na patnje i žudnje ljudi koji su se svakodnevno borili sa strahom od Nijemaca.
Počevši od Anninog rođenja u Njemačkoj, pa sve do pritiska stranke NSDAP na Židove zbog kojeg se Annina obitelj morala preseliti i započeti novi život u Nizozemskoj. Na žalost, Hitler nije stao u “čišćenju” Njemačke, proširio se na čitavu Europu.

Knjiga je prepuna činjenica i fotografija, isječaka i dokaza o samom progonu Židova, sumanutim zakonima koje je Hitler donosio bezrezervno, patnjama kojima se hranio, brojevima mrtvih, onih koji su bili odvezeni u logore smrti i onih koji su bili odvezeni u koncentracijske logore.
Knjiga je pisana na konkretnom primjeru zatočenika, obiteljima koje su bile skrivene u Skrovištu, pronađene i razdvojene po logorima, pomagače koji su se žrtvovali za svoje prijatelje, a potom i sami bili zatočeni.

Anna je bila samo još jedna u nizu djevojčica koje su zatvorene u logore samo iz razloga jer su Židovi. Kakav drugi grijeh bi mogla počiniti nevina djevojčica?
Koji razlog je za bezdušno ponašanje prema svim tim milijunima duša koje su nestale u logorima bez traga?

Anna nije među njima, nije nestala bez traga. Iza nje je ostao u nasljeđe Dnevnik koji će sve buduće naraštaje učiti o zlu rata i nevinim žrtvama. Učiti o izdaji, te da ona nikada nije izlaz.
Knjiga je vrlo zanimljiva i ima dodatne “stranice” koje su isječci iz svijeta i propagande antisemitizma.
Prepuna je dokumenata koji dokazuju okrutnost Hitlerovih sljedbenika, iskaza i svjedočenja, te neobjavljenih dokumenata, fotografija Anne i njezine obitelji, otkrivajući tako pozadinu Dnevnika Anne Frank.

Knjiga ima tek 40-ak stranica, no čitala sam ju cijeli dan osupnuta količinom činjenica i dokaza iznesenih u ovoj knjizi.
Potiče na stvaranje svijesti o diskriminaciji, izdaji, rasizmu, okrutnosti, te važnosti osobne slobode. Posebno sada.
Zahvaljujući toj snažnoj i pametnoj djevojčici danas svijet ima šanse barem malo razumijeti patnje koje su u to doba proživljavali milijuni.

Izvanredna knjiga. Proslijedila sam ju svim ukućanima da ju prolistaju.

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s