chic-lit, ljubavni · lijepa književnost

Natalie Jenner- Društvo ljubitelja Jane Austen

Naklada: Mozaik knjiga/2021.
Prevoditelj: Vesna Valenčić
Broj stranica: 311

Nakon razornih godina Drugog svjetskog rata malo selo Chatwick zapada u san. Ranjeno velikim gubitcima svojih stanovnika u Ratu, ljudi postaju poput sjena samih sebe. No ipak ih nešto drži budnima.

Iako godinama žive u tom pitoresknom i romantičnom selu u kojem je Jane Austen pisala svoje legendarne klasike, većina stanovnika je izrevoltirana stalnim nadiranjem obožavatelja autorice u selo, te posjetima imanju Janeinog brata, a koje je i dalje ostalo u obitelji. Potomci obitelj Knight muku muče sa financijskim vođenjem imanja.

“Na stranicama baš svake knjige se nalazi cijeli jedan drukčiji svijet.”

Ipak u selu ima i nekoliko vjernih čitatelja Jane Austen- veliki obožavatelji koji uživaju u raspravama o ljupkim romanima, citatima i skrivenim porukama u knjigama. Veliko zadovoljstvo nalaze u knjižnici Knightovih koja sadrži prave dragulje za prave knjigoljupce. Odlučuju osnovati Društvo ljubitelja Jane Austen kako bi zadržali autentičnost sela, darovali posjetiteljima barem mali dio velike autorice, stvorili pravu uspomenu na nju.

“Od svećenika traže da promijeni stvarnost, a od liječnika da im propiše nadu umjesto stvarnosti. Dvije strane istog sudbonosnog novčića.”

Sve što im treba jest da otkupe kućicu obitelji Knight. No nailaze na prepreke- od tvrdoglavog starog i pomalo zločestog vlasnika, pa do bogatog holivudskog kupca koji kućicu želi kako bi osvojio i, na neki način, zarobio glumicu koja obožava Jane.

“Nekima od nas nametnuto je previše patnje, a taj teret pogoršava skrivena cijena koju treba platiti, cijena o kojoj ostali nemaju pojma.”

Moram priznati da sam malo toga znala o Jane Austen. Pročitala sam nekoliko knjiga, naravno najdraža mi je Ponos i predrasude koju sam pročitala desetak puta. Zaljubila sam se u Darcyja i Elizabeth. No sama autorica mi je bila nepoznanica.

Listanjem ove knjige shvatila sam da je ona kao autorica bila inspiracija mnogim “malim” ljudima, a njezina djela su ih spašavala u najgorim trenucima, pružajući im zrnce dobrih emocija i pomažući im da zaborave barem na trenutak teško breme života koje nose na leđima.

“Osjećaš se uhvaćenim u klopku, bez izlaza, i više ti nije važno što bi bilo najbolje. Ne zanima te koji je najbolji način življenja, pametan način. Jer ako samo življenje postane jedini cilj, kakve veze ima što radiš da onamo stigneš?”

Knjiga je lijepa, romantična, autentična, smještena u pravo vrijeme i na pravo mjesto. Pruža nam izravan pogled u srca likova, u njihove tajne i žudnje, u njihovu nepodnošljivu patnju i bol, te u živote koji tragaju za smislom. A smisao vide u Društvu, u zajedništvu i ljubavi prema književnosti Jane Austen.

Ocjena 4/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s