lijepa književnost · SF/fantasy

Erin Morgenstern-Noćni cirkus

Naklada: Fraktura/2020.
Prevoditelj: Alenka Mirković-Nađ
Broj stranica: 437

U netipičnim bojama crno-bijelim, sa velikim lokotom na ogradi kroz dan, Cirkus snova započinje svoj rad kada padne mrak i ne zatvara se do zore. U njemu se dešava sva magija, pod je prekriven čarobnom prašinom, a čarobnjaci izvode svoje najbolje trikove uz dozu tajanstvenosti.

Majstor Prospero je pravi čarobnjak koji je izučio svoju magičnu kći Celiu i “izoštrio” njezin prirođeni talent, a sve zbog tajnog dogovora i igre nad igrama, sa izvjesnim iluzionistom koji obučava “običnog” dječaka Marca da postane vrhunski majstor iluzije i čarobnjak. Njihova igra je okrutna, proteže se dugi niz godina, izaziva i straši, krajnji cilj je smrt jednog od obučenih čarobnjaka, a da oni toga nisu ni svjesni. Potpuno beskrupulozno.

Le Cirque des Reves otvara svoja vrata svakome znatiželjniku, ne najavljuje se, ali svako mjesto u gledalištu je zauzeto, u zraku se osjeća nestrpljivost i doza čudnovatosti, ta gotička atmosfera pretočena u  bajku koja to nije. Devetnaeststoljetna priča o zabavi koja je bila popularna među stanovništvom- cirkus. Ali posve drugačiji.

“Imena nisu ni izdaleka važna koliko to ljudi misle. Etiketa koju ti je radi raspoznavanja dodijelila ova institucija ili tvoji pokojni roditelji niti me zanima, niti išta znači.”

Ne mogu reći da je knjiga bila loša, dapače, vrlo je lijepo napisana i sviđaju mi se dijelovi u kojima se opisuje sam Cirkus snova- nešto poput najave o cirkusu koji se otvara kada padne mrak i zatvara sa prvim znakovima zore.
No sam stil pisanja priče je dosta štur i siromašan, definitivno nije bajkovit poput najava. Nešto nedostaje, možda malo magije.

Radnja mi je prerazvučena, završetak nedorečen. Ukratko- knjiga me nije impresionirala unatoč razvikanosti i brojnih recenzija u kojima se piše o knjizi kao nečem vrhunskom. Moglo je to biti vrhunsko djelo, ali je isforsirano, razvučeno, nedorečeno. Priča o magiji, ali bez tračka magije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s