drama · Nekategorizirano

Marlene van Niekerk- Spavac u smetu

Prevoditelj: Toni Bandov
Broj stranica: 159

Spavač u smetu započinje kao inauguracijski govor u kojem autorica Marlene van Niekerk govori o svojem opsesivnom studentu koji piše o “Šaptaču labudova”, beskućniku, o njegovom pokušaju socijaliziranja. Autorica govori o svojoj distanciranosti naspram studenta i njegovoj sarkastičnoj prirodi neposustajanja.

Slijedi priča Perkusionist u kojoj stariji lik održava posmrtni govor svojem prijatelju s kojim je dijelio brojne uspomene. Pokojnik je bio osoba koja je pisala fikciju i uživao je u tome, a njegov prijatelj mu je ipak bio nešto više od prijatelja.

Potom slijedi priča Spavač u smetu u kojoj statističarka pronalazi beskućnika i u sklopu provođenja svojeg posla ga intervjuira. Statističarka je sestra preminulog pisca iz prethodne priče. Osoba koja se vezala uz beskućnika i pritom ga neprestano uspoređivala sa ocem. Neprestano se čudivši spavačevoj sposobnosti izražavanja i bistrini.

Posljednja priča je pod nazivom Prijatelj. Autorica u svojoj mladosti ima prijatelja fotografa koji je na putu da postane sjajan umjetnik. S vremenom izgube kontakt, no silom prilika ona postaje njegov staratelj nakon što on psihički oboli i putem njegovih fotografija shvaća genijalnost njegovog uma. Njegov važan projekt je bio- beskućnik.

Vrlo kompleksno ispričano djelo. Djelo sa četiri različite priče koje su sve povezane istom temom- beskućnikom, spavačem u smetu. Povremeno se gubi granica između fikcije i stvarnosti pa to čitatelja dovodi do konfuznosti.

Ono što je zanimljivo je to što su protagonisti ovih priča oni marginalni likovi. Osobe koje su tu, mi ih ne primjećujemo, ali oni su uvijek tu. I imaju glavnu ulogu u svojim pričama. Pričama svojih života.

Ovo nije lagano štivo, ali izdavač Lector nas je već priviknuo na knjige teže tematike. To mi se sviđa.
Ovo je prva knjiga prevedena u Hrvatskoj sa afrikaansa, a uz to i prva prevedena knjiga ove nadarene autorice čije knjige su pokupile brojne nagrade, a među njima je i upravo Spavač u smetu.

Knjiga je prepuna aluzija i osjećaja, a autorica putem svojeg pripovijedanja i osobnog doživljaja povećava svijest o značenju književnosti u današnje vrijeme.

Vrlo ambiciozno i inteligentno napisana knjiga. Knjiga koju treba čitati sa razumijevanjem i otvorenim umom.

Ocjena 4/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s