knjige za djecu · slikovnice/bajke

Jana Bauer- Kako prestrašiti cudoviste

Ilustracije: Malgosia Zajac
Prevoditelj: Krešimir Krnic

Oto Skakavac je pravi mali maher za tjeranje čudovišta i žohara. Već ih je nekoliko otjerao i bavi se proučavanjem istih.

Jednog dana kod njega stiže Filip Glista sav u strahu zbog čudovišta koje mu se nastanilo ispod kreveta. Zamoli Ota za pomoć.

I tako dječaci odu kod Filipa da istraže kakva je to vrsta čudovišta. Naime, postoje tri vrste- nezgrapne (boje se glazbe), zubate (boje se sirupa protiv kašlja) i dlakave (boje se kupanja). No, čudovište ih je sasvim obeshrabrilo. Neka nova vrsta je to.

Dječaci potraže pomoć susjeda gospodina Klepetala. On je velik putnik i svašta je vidio. I zna koja je to vrsta čudovišta- Repovac! A zna i kako ga se riješiti.

Ovo je vrlo zanimljiva i ohrabrujuća slikovnica za najmlađe i njihove strahove. Vjerujem da smo se svi u svojim djetinjim godinama bojali nečega, a posebno čudovišta ispod kreveta.
Ipak, naši junaci nam dokazuju da se ne treba bojati, već hrabro suočiti sa čudovištima.

Slikovnica bi se vrlo lako mogla primjeniti i na odrasle- sa nedaćama i “čudovištima” koja nas vrebaju je najbolje suočiti se i odagnati strah.

Slikovnica je vrlo lijepo i zanimljivo ilustrirana, dječjem oku ugodna i izaziva znatiželju. Sadržaj i imena likova su duhoviti i djecu opuštaju.

Sretna sam što nas naši izdavači redovito razvesele ovako lijepim i kvalitetnim slikovnicama. Drago mi je vidjeti da ta grana izdavaštva još uvijek cvate, a mladi autori i ilustratori svojim trudom pomažu našoj djeci u borbi sa svakodnevnicom, te im vrlo jednostavno prikazuju stvari koje ih pripremaju za budućnost.

Preporučam u svakom slučaju. Mi smo ju pročitali nekoliko puta i nekoliko puta raspravili o čudovištima i strahovima.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s