autobiografija

Linn Ullmann- Nemirni

Naklada: Ljevak/ 2020.
Prevoditelj: Željka Černok
Broj stranica: 376

Odrastajući kao kći svjetski poznatog redatelja Ingmara Bergmana, Linn je vodila život daleko od običnog. Iako je Bergman imao čak pet supruga, Linnina majka nije bila jedna od njih, no bez obzira na to i razdvojenost, djevojčici nikada nije nedostajalo ljubavi.

Priča o ljetima provedenim u Norveškoj sa Bergmanom i njegovom mnogobrojnom djecom, bljeskovi sjećanja na očeve izjave, strahove, nesigurnost i postupke. Sjećanja na nježnost i ljubav koju je pružao djevojčici usprkos poslu.

Linn također govori o ideji njezinog oca da mu pomogne na projektu pisanja biografije. Iako u poznim godinama, htio je zadržati sebe u pisanoj riječi, a vjerovao je da će mu kći u tome pomoći.

“Tugovati za nekime nije uvijek isto što i očajavati.”

Njezina osupnutost činjenicom da otac stari i da klone u zaborav, prvo njegovo kašnjenje u životu koje ju je šokiralo i zabrinulo. Bljeskovi njihovih razgovora i njezinih briga.

Nakon njegove smrti uspijeva smoći snage da presluša vrpce sa njihovih intervjua vezanih uz knjigu. Pomalo razočarana kvalitetom snimki, ipak se nakon početne skepse odluči preslušati ih. One u njoj izazivaju vrtlog emocija, a sjećanja koja se pojavljuju, nakon što su bila zaboravljena-napokon ju vode do onoga što traži. Svojeg oca u pravom izdanju.

“Svog oca smatram ukorijenjenjenim. Jer je imao Hammars. Imao je kazalište. Imao je filmski studio. Ja sam ta koja luta, koja nigdje ne pronalazi svoje mjesto-čak ni sa škrinjom punom zemljopisnih mapa.”

Linn Ullmann je izvrsno napisala ovu knjigu, stvarajući pritom dojam nekog filma, a sve to uz pomoć brzog pripovijedanja i skakanja sa scene na scenu.
Lijepi opisi nesmiljenog i vjetrovitog krajolika, sjećanja koja su vezana isključivo uz oca koji, usprkos tome što je s njom provodio samo mjesec dana godišnje, čini čitav njezin život. Poštovanje, navike, običaji i osjećaji su ono što čitatelja privlači.

“Ako se klatno pokrene, time će se dokazazi majstorovo prisutstvo. O da, pokrenulo se, vidite, njiše se, on je prisutan.”

Neizmjerno sam uživala u ovoj knjizi. Autorica je potpuno predala svoja sjećanja čitatelju, dokazujući pritom da je izvrstan pripovjedač i prozaist. Njezin put čini sve ovo potpuno nadrealnim, a opet stvarnim.
Pokazala je da je taj poznati Ingmar Bergman bio samo čovjek. Otac koji je volio djecu, učio ih svojim vrijednostima, otac kojeg su uistinu voljeli i poštivali.

Zanimljive su mi ovakve knjige. Obični životi, a opet veliki. Prijevod je izuzetno kvalitetno odrađen, a izdavač je u samo izdanje unio puno više. Izgleda odlično i svevremenski.

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s