autobiografija · lijepa književnost · slikovnice/bajke

Rosie Kugli- Ikone

Neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku

Naklada: Iris Illyrica/2020.
Broj stranica: 111
Ilustracije: Branka Hollingsworth, Hana Lukas Midžić, Helena Janečić, Irena Jukić Pranjić, Irena Sophia, Ivana Guljašević Kuman, Lana Ključarić, Magdalena Peršić, Manuela Vladić-Maštruko, Margareta Peršić, Marijana Jelić, Marsela Hajdinjak, Mirela Ivanković Bielen, Nataša Rašović Bodiš, Nina Iris Bešlić, Sanja Rešček Ramljak, Sanja Šantak, Vanda Čižmek, Željka Mezić i Iris Illyrica

Kada sam u ruke uzela ovu knjigu sa šarenom i inspirativnom naslovnicom, nisam ni slutila što se nalazi među tim koricama. A nalazi se sve. Sve o ženama koje su samo svojom ustrajnošću i trudom uspjele u naumu da ostave traga u hrvatskoj povijesti.

Od znanstvenica, liječnica, književnica i umjetnica, pa sve do glumica, sportašica, prevoditeljica i političarki. Vrsne žene koje su se u svojim poslovima pokazale kao najbolje i za to primale zaslužene nagrade, bivale čak i diskriminirane zbog spola, no nikada odustale.

Zanimljivo je čitati kako strast prema poslu kojim su se bavile nije zaustavio nikakav rat, dapače, kao da im je dao vjetar u leđa i ponukao ih da budu čim bolje i osvjetlaju lice čovječanstva. Jer to je ono bitno- ljudi. Ljudi su ti zbog kojih su one svoje darove tako velikodušno pružale.

Jednostavne i normalne žene čija srca su bila otvorena za sve. Nikada nisu razmišljale o dalekim posljedicama toga što se tako otvoreno bave nečim što ih možda u to doba može inkriminirati.
Žene koje nisu odustale od svojih djetinjih poziva i ljubavi prema domovini. Žene za koje možda niste ni čuli, a trebali ste- jer su divne i jedinstvene. Jer su učinile mnogo za Hrvatsku.

Knjiga inspirira i nadahnjuje. Posve sam uvjerena da bi ju se trebalo uvesti u lektiru i time mladima pružiti pogled na to kako je život zapravo naša pozornica, a mi dirigiramo što ćemo izvoditi. Sve je moguće i ne treba odustajati bez obzira na nedaće koje nam se nalaze po putu.

Sviđa mi se što su navedeni citati tih velikih žena, sviđaju mi se ilustracije kojima su ilustratorice pokazale da su i one Ikone. Svojim posebnim umjetničkim prikazom, jedinstvenim za svaku od njih, stvorile su svijet unutar knjige.
Autorica je jednostavnim i blagim stilom pisala o ženama koje su promijenile Hrvatsku, čineći knjigu lako čitljivom i zanimljivom, nudeći nam kao na pladnju činjenice o životima velikih žena u maloj zemlji. A opet velikoj.
Ovo je pravi proglas feminizmu i ženama.
Divno, Iris Illyrica!

Ocjena 5/5

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s