autobiografija · lijepa književnost

Siniša Škarica- Knjiga o Gabi

Soundtrack naših života

Naklada: Ljevak/2020.
Broj stranica: 238

Vjerujem da ne postoji osoba na području bivše Jugoslavije koja se nije susrela sa djelom i glazbenik putem izuzetne pop i jazz dive dvadesetog stoljeća- Gabi Novak.
Nedugo proslavivši 85. rođendan, dokazala je da u njoj još uvijek postoji ta snaga, moć i talenat koji ju svrstava među najbolje živuće vokale na našem području. Neumorna i snažna žena koja živi ta glazbu i obitelj.
Arsen Dedić joj je bio i životni i poslovni partner, njemu je povjerila svoj dar, a on nije razočarao publiku.

Teško je pisati o nečem ovakvom. Ovo je knjiga koja obuhvaća velik vremenski raspon, mnogobrojne osobe iz estrade, njihove međusobne veze i poznanstva. Siniša je napravio ogroman posao istražujući za Knjigu o Gabi i zbog toga mu se klanjam. Pokazao je dosljednost i inteligenciju.

“Gabi je sve ono drugo: intimnija, delikatnija; distancirana i snena, s pritajenom vatrom. Zavodljiv glas modernosti.”

Što se tiče same Gabi, ona je jedna velika osobnost koja je život podredila stihovima i šansonama.
Drugačija su to bila vremena i više se gledalo na kvalitetu aranžmana i izvedbe, nego što je to običaj danas. Danas prolaze pjesme koje se vrte na playback, a golišave pjevačice skaču po pozornici. Gabina generacija je dostojanstvena i svoj talent pokazuju kroz svoju izvedbu.

Knjiga je podijeljena na više različitih segmenata koji su opet podijeljeni na godine djelovanja Gabi Novak.
Gabi je kantautorica koja se šetala od jednog do drugog festivala i svugdje ubirala lovorike, nagrade i pohvale.
Njezin procvat je bio kada je počela surađivati sa Arsenom Dedićem, s kojim je kasnije osnovala obitelj, a zajedno su ostali do njegove smrti. Ljubav u najčišćem obliku.

“…s visokim pragom trpljenja mogla se skloniti u svoj sanjalački svijet koji ni po koju cijenu nije puštala da netko razori, danas bismo rekla- da dopusti upad nekog virusa.”

Knjiga ima zaista masu informacija o pjesmama, prepjevima, izvedbama, festivalima, pjevačima, tekstopiscima i skladateljima. Sviđa mi se taj osobni dodir Gabi u knjizi- fotografije iz njezinih privatnih albuma. Nude neki novi pogled na tu talentiranu obitelj kojoj je u genima zapisan notni ključ.

“Matija i ja, ti naši minikoncerti, to je ista krvna slika. Iza nas stoji jedna dobra i čvrsta generacija, oni koji su puno ranije, ranije nego mi u tom dobu, otkrili neke talente i vrednote. Zato ne volim razgovore koji počinju s ‘ah ti mladi’.”

Osjećam da nisam kvalificirana da pišem o ovome. Nisam glazbeni kritičar i teško mi je biti subjektivna, no knjiga me se zaista dojmila, pokazala je Gabi u nekom novom svjetlu.
U toku čitanja knjige uživala sam u tonovima šansona, jazza i popa uključenim na YouTube-u sa skladbama spomenutim u Knjizi o Gabi.

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s