SF/fantasy

Leigh Bardugo- Sjena i kost

Naklada: Znanje/2021.
Prevoditelj: Ira Wacha-Biličić
Broj stranica: 300

Alina Stark je odrastala u svojevrsnom sirotištu i zajedno sa prijateljem Malom s vremenom postaje dio vojske nekada moćne kraljevine Ravke, a koja je sada podijeljena zbog užasnog Sjenovitog Rasjeda kojim haraju volkre-čudovišta iz mraka. Iako naizgled beskorisna, u jeku borbe u Sjenovitom Rasjedu pokazala je nešto do tada neviđeno- ona je Suncozovka.

Pod vojničkom pratnjom odvedena je na kraljev dvor kako bi izoštrila svoju moć. I iako isprva u strahu od Mračnjaka zbog silnih priča koje je slušala, shvaća da je on nešto drugačije nego što je vjerovala.
Počinje se zaljubljivati u njega.

“Shvatila sam da više ne vidim naš pramac, a zatim da ne vidim ni vlastitu ruku na ogradi. Osvrnula sam se preko ramena. Živi je svijet bio nestao. Na nas se spustila tmina, crna, bestežinska i apsolutna. Bili smo u Rasjedu.”

Na dvoru je teško biti Suncozovka jer svaka griša mora nositi boje koje su određene za njezinu moć i skupinu. Alina nema svoju skupinu, ona je jedinstvena i posebna, a opet ističe se svojom neuglednošću među predivnim grišama.
Alina na velikom balu cijelom visokom društvu pokazuje svoju moć zajedno sa Mračnjakom, a potom joj on otkriva da su na pragu jelenu čiji rogovi bi bili snažni prizivatelji njezine moći, tada bi ona mogla pobijediti volkre, čudovišta u Sjenovitom Rasjedu. No još se nešto desi te noći. Alina doznaje koji su pravi planovi Mračnjaka sa njom.

“Baš smiješno. Uvijek sam mislila da je život puno jednostavniji kad si tako lijep.”

Bit ću iskrena-na prvu sam pomislila ‘o ne, još jedna fantasy knjiga koja će mi oduzeti nekoliko dana i zbuniti mi misli‘. Zavarala sam se. Knjigu sam slistila za jedan dan i potpuno me oduševila. S lakoćom sam ju čitala i uživala u jasnoći opisa nadarene Leigh Bardugo.

Pročitala sam duologiju Šest vrana i nekako pomalo već zaboravila na Svijet Griša i sve to. I onda Znanje izda prvu knjigu iz triologije Sjena i kost. Pomalo skeptična uzela sam knjigu. To je to! Takav fantasy volim- da me ne opterećuje svojim besmislenim opisima i beskrajnim ponavljanjima pojedinih situacija koje ne mogu shvatiti.

“Kad za nečim žudimo, postajemo slabi.”

Leigh Bardugo je zaista vrstan majstor u tkanju priča i bez sumnje mogu reći da me se dojmila knjiga. Čak toliko da ću se uskoro baciti i na iduću knjigu, a i seriju. Veselim se.

Opisi su jasni, knjiga je lako čitljiva, razumljiva sa svim tim novim pojmovima, radnja je dinamična i zavodljiva- tjera vas da samo čitate, i čitate, i čitate.
Likovi su jako zanimljivi, kompleksni, pa čak i dvolični. Pokazuju kakvi su ljudi u stvarnosti, na što su sve sposobni kako bi se uzdigli.

“Sigurno misliš da ne volim svog sina. No to nije točno. Baš zato što ga volim neću dozvoliti da se zatekne u situaciji u kojoj se više neće moći pokajati.”

Sviđaju mi se ilustracije zemljovida, a i ti mali slikoviti dodaci svakom početku poglavlja. Daje neku posebnu čar posebnoj knjizi.
Preporuka!

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s