chic-lit, ljubavni · lijepa književnost

Linda Holmes- Evvie Drake počinje iznova

Naklada: Znanje/2020.
Prevoditelj: Mirjana Valent
Broj stranica:325

Kada živite u balonu emocionalnog zlostavljanja, potrebno vam je puno vremena kako bi shvatili da postoji izlaz iz situacije u kojoj se nalazite. Upravo to je, nakon puno godina braka sa ‘savršenim’ doktorom Timom, shvatila Evvie, uputila se nakrcati automobil sa koferima i otići- prerezati sponu tog toksičnog odnosa. Sudbina se umiješala i, u trenutku kada je već bila spremna krenuti, Evvie dobiva poziv- Tim je poginuo u prometnoj nesreći.

Godinu dana nakon tog događaja, Evvie se nalazi u stanju vegetiranja, predbacuje si Timov naprasit odlazak, predbacuje njemu to što je otišao prije nje i ponovno ju onesposobio da preuzme kontrolu nad svojim životom.

Prijatelj Andy ju redovito ohrabruje da se više druži i da potraži sebe kao osobu, ne kao udovicu doktora.
I tada joj predloži da u svoju ogromnu kuću uzme podstanara. Andy ima spremnog kandidata- svojeg prijatelja Deana, slavnog bivšeg bejzbolaša koji pokušava pobjeći od osuda i novinara koji ga opsjedaju zbog zlatne ruke koja je iznenada prestala biti sposobna bacati.

“Bila je sigurna da su ljudi, koji stoje oko te kvrgave lopte zemlje i korijenja i zure u drvce koje još nije ni pravo stablo, sada izveli pogrešne zaključke. O njihovim zajedničkim doručcima i o činjenici što joj njegove kćeri s takvom prisnošću skaču u zagrljaj. Bila je sigurna da se o tome govori, neki uzbuđeno, a neki tonom kao da govore kako je naglo zahladilo, kao što su razgovarali i o svemu ostalime.”

Sa skepsom Evvie uzima Drakea za podstanara, ali se jako brzo sprijatelje i postanu bliski. Bliži jedan drugome, nego ikome od ostalih ljudi.
Evvie polako sa sebe skida silne pokrivače i džempere koji su ju sakrivali i gušili, metaforičke.
Dean se otvara kao nikada i dopušta da mu život krene drugim tokom, da se više ne definira samo kao propali bejzbolaš.

U moru knjiga ljubavne tematike gdje su glavni akteri mladi u dvadesetima, ovo je dobrodošlo osvježenje. Evvie Drake je osoba koja je već spoznala neke loše strane života, koja je proživjela loše trenutke u djetinjstvu, u braku, a potom u životu koji slijedi pronašla zadovoljstvo i smisao. Nikada nije kasno postati bolja osoba, dopustiti samome sebi da se probudimo i oprostiti si.

“Nitko nije spreman. No priznajem, nije baš često da se to dogodi usred utakmice. Ne događa se uvijek na televiziji. Nije to uvijek ni velika vijest. Češće je riječ o brzini kretanja ili ti ljudi možda neprekidno trpe bol. Katkad se jednostavno potroše. Ali svi se probude jednog dana i shvate da je gotovo.”

Knjiga je lijepo napisana, pomalo je dosadna, ali lakše čitljiva od nekih popularnih ljubića iz čijih stranica iskaču redovi požude.
Štivo za opustiti se i ne razmišljati o trenutnim brigama koje vas muče. Radije čitate o moralnom buđenju Evvie i Deana.

Radnja je lagana, opuštajuća, atmosfera baš po guštu ljubitelja feel good knjiga. A ja sam jedna od njih.
Možda će vam se činiti da je bespotrebno razvučena radnja, možda malo i je, ali sasvim je lijepo pisana. Jedan plus, jedan minus.

“On je sad bauk, fantazija. On živi i diše najgori scenarij koji se može dogoditi nekome tko je postigao bilo kakav uspjeh. To je priča u kojoj se pokaže da sav naš trud i muka ne znače ništa. To je priča u kojoj vaš život, bez očitog razloga, postaje nacrt knjige koja se prestala pisati, ostala je napuštena na stolu bez završene riječi.”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s