Krimi/triler

Angela Marsons- Mrtve duše

Naklada: Mozaik knjiga/2022.
Prevoditelj: Igor Rendić
Broj stranica: 404

Kod rutinskog arheološkog iskopavanja i poduke studentima, Doktorica A pronalazi ljudske kosti. Odmah poziva inspektoricu Kim Stone koja je prisiljena na slučaju raditi sa osobom koja joj nije nimalo draga- inspektorom Travisom iz susjedne postaje. Imanje na kojem se nalaze kosti ima vrlo komplicirane vlasničke odnose, a uskoro se dešava niz neobičnih događaja na istome, a koji obitelj pokušava zataškati. Broj kostiju raste, raste i broj potencijalnih žrtava.

Istovremeno se stari tim Kim Stone na čelu sa narednikom Bryantom i Dawsonom bavi hrpom drugih slučajeva koji su svi, svaki na svoj način, stravični. Timu nedostaje njihov vođa Kim Stone, no snalaze se i pokazuju da mogu proširiti svoje granice. Među aktualnim slučajevima su ekstremistički nacionalisti koji su gotovo nasmrt pretukli imigranta, slučaj stravičnog ubojstva na tračnicama, a policajka Stacey se potajno bavi slučajem samoubojstva mladog dečka koji je iza sebe ostavio znakovitu poruku.

“Tek je tada shvatio što je ustvari postao. Tama njegove duše oduzela mu je dah. Postao je čudovište.”

Slučajevi se granaju, a poneki se čak i sudare, poput svjetova dviju policijskih postaja koje su primorane surađivati. Ipak, iza postaja su ljudi od krvi i mesa, čijim žilama kola crvena tekućina koja ponekad uzavre. Čini se da je Kim Stone tu kako bi pomirila svjetove i odradila svoju ulogu u rješavanju slučajeva, no hoće li joj to proći tako lako? Posebice s obzirom na to da sve timove opsjeda ustrajna novinarka Tracy Frost, čiji život je Kim spasila, a što je novinarki dalo vjetar u leđa da još jače prione poslu.

“Osjećaji moraju van iz vas i uvijek će pronaći način. Ako je ova djevojka držala negativne emocije u sebi za dobro svoje majke, to će joj se na kraju obiti o glavu.”

Šesti slučaj Kim Stone je u stvari skup slučajeva izrazito pomiješanih i vrlo konfuznih. Teško je pohvatati toliko različitih kriminalnih radnji, žrtava i počinitelja. Kompleksno je obrađena tematika, no po meni ipak prekomplicirana. Možda su joj uzor bili slučajevi Stiega Larssona, ali nije uspjela u stvaranju te atmosfere. Nažalost, ovo mi je najlošija knjiga u serijalu.

“…samo zato što nemaš kontrolu, ne znači da ju ne možeš imati.”

Daleko od toga da nije napeto i uzbudljivo- stvarno jest. I uživala sam u tome. No puno je previše svega i čitatelj se pogubi. Posebno me zasmetao niz gramatičkih grešaka, odnosno nestavljanje razmaka između riječi. Nije u pitanju jedna ili dvije riječi, u pitanju je puno više, praktički na svakoj drugoj stranici barem jedna greška.

“Kad vam je tijelo pod stalnim napadom, naposljetku se preda. Organi se počnu gasiti. Ali srce je nešto drugo. Koliko gubitaka i tuge možete podnijeti prije nego što srce napokon digne ruke od svega?”

Što se tiče samog stila pisanja, Angela je dosljedna sebi i ima svoj lako čitljiv i dinamičan stil. Knjiga se jako brzo čita, likovi su već ranije oblikovani pa ih nije potrebno iznova profilirati.
Šteta što je Angela u ovoj knjizi odlučila proširiti granice djelovanja Kim Stone na toliko mnogo različitih slučajeva. Potpuno me zbunila.
Sve u svemu- solidna trojka.

Komentiraj