SF/fantasy

Maria Turtschaninoff- Maresi

Kronike iz Crvenog samostana

Naklada: Ljevak/2022.
Prevoditelj: Željka Černok
Broj stranica: 223

Na otoku usred oceana smjestio se Crveni samostan. Zidine šibane grubim vjetrom s mora, unutar kojih žive samo žene. Spašene od gladi i bijede, dovezene kako bi stekle vještine potrebne za preživljavanje u svijetu punom boli, siromaštva i tuge.
Na otok ne dolaze muškarci. Za njih je zabranjen. Tek pokoji ribar koji trguje sa sestrama, a koje proizvode gotovo sve što im je potrebno za skladan život.

Otočke stanovnice slijede učenja Majke, slijede savjete i vjeruju u uzvišenost postojanja Otoka.
Maresi je djevojčica koju je obitelj poslala na Otok kako bi preživjela glad i bijedu, smrt mlađe sestre, kako bi pronašla svoj cilj u životu. Maresi je posebna, u njoj postoji nešto neobjašnjivo, ona svojom otvorenošću i razumijevanjem sklapa prijateljstva iako povremeno izaziva strpljenje sestara, a i same Majke.

“U središtu labirinta nešto se kovitlalo. U vibriranjima, podrhtavanjima noći, to je bio jedini čvrst i jasan oblik. Bila su to vrata, visoka i uska i srebrna na jakoj svjetlosti mjesečine. Bila su zatvorena, ali ja sam poznavala mrak koji čeka na drugoj strani. Mrak tako gust da ni mjesečina nije uspijevala prodrijeti kroz njega. Bila su to vrata iz gladne zime iza kojih je čekala Baba.”

Ovo je jedan neobičan fantasy roman za mlade. Svidio mi se odmah na prvih nekoliko stranica jer nije vodio u besmislene borbe i krvoproliće, već je uz pomoć magije pokazao bit mitologije i vjerovanja kao takvoga.
To je sasvim novi svijet, predivno opisan, zadivljujuće poseban i šarolik. Iako na trenutke tmurna i mučna atmosfera, ona se prelijeva u ljepotu prijateljstva i snage ženske moći. Pomalo poput fantasy feminizma. S pravom!

“Čitanje mi je uvijek pomagalo da bolje razumijem svijet.”

Likovi su jako interesantni, a priče koje se skrivaju iza svakoga od njih čine radnju zanimljivijom, te probuđuju osjećaj empatije u čitatelju. A to je potrebno jer je knjiga ipak namijenjena mladima koji tek stječu osjećaj za bitno- prijateljstvo, ljubav, snagu, razumijevanje i poštovanje prema drugima, učenje i čitanje.

Knjiga me se dojmila i veselim se nastavku.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s