knjige za djecu

J. K. Rowling,  J. Tiffany i J. Thorne- Harry Potter i Ukleto dijete

Drama Jacka Thornea

Naklada: Mozaik knjiga/2024.

Prevoditelj: Dubravka Petrović

Broj stranica: 301

Harry Potter ispraća svojeg srednjeg sina Albusa na Hogwarts Express dvadesetak godina nakon bitke za Hogwarts. Deja vu se vraća, a sin se boji da ga Razredbeni klobuk ne smjeti među Slytherine. Harry Albusu objašnjava da je sasvim svejedno gdje će upasti jer su iz svakog doma iznikli vrhunski čarobnjaci i dobri ljudi. I mali Albus zapravo biva smješten u Slytherine zajedno sa sinom Draca Malfoya- Scorpiusom. Njih dvojica se sprijatelje odmah; koliko je Albus snažan i tvrdoglav, toliko je Scorpius mio i pametan.

Njihove avanture su dio svakodnevnice, baš kako su to bile i avanture Harryja i Rona, no Albus oduvijek osjeća poglede na sebi jer je sin slavnog Harryja Pottera, to ga izjeda. Odlučuje dokazati da je on nešto više pa nagovara Scorpiusa da krenu u misiju spašavanja slavnog Cedrica Diggoryja koji je poginuo na Tromagijskom turniru prije dvadeset godina. Ukradu vremokret, pa se sa Cedricovom sestričnom Delphine upute u avanturu koja nije nimalo bezazlena.

Već pri prvom povratku u prošlost oni zaista spase Cedrica, no time promijene čitav tijek povijesti, pa i njihove najbliže. Svijet kakav je nastao zbog samo jednog spašenog života nikako ne može biti pravi. I to ih ponuka da se ponovno vrate u prošlost. Situacija se zakomplicira kada se Scorpius sam vrati u sadašnjost jer se u novoj sadašnjosti Albus nikada nije ni rodio, a Scorpius je zloglasan i nimalo nalik pravome sebi. Na njemu i njegovom izvanrednom umu je da pronađe način da svijet vrati u prvotno stanje.

Kao pravog fana Harryja Pottera malo me sram priznati da zapravo nikada nisam imala priliku čitati Ukleto dijete. Kada još nije bilo ovih sjajnih Mozaikovih knjiga, Algoritmovo Ukleto dijete dosezalo je cijenu mjesečnog iznosa stambenog kredita, a koliko god ja voljela malog čarobnjaka, nekako mi je ipak bilo previše. Sreća da se pronašao izdavač koji je preuzeo izdavanje knjiga o Harryju preko sebe jer sada zapravo svi imaju prilike čitati o magičnim pustolovinama i o svijetu u kojeg je tako lako i utješno uletjeti.

No što se tiče same knjige, puno sam čitala loših mišljenja jer knjiga nije klasična knjiga već je scenarij za kazališni predstavu. Meni se svidjela. Bilo je tu dovoljno opisa da dočaraju radnju, a iz sjajnih dijaloga dalo se razaznati sve što je bitno za razumijevanje knjige. Svidio mi se taj trostruki pogled na svijet ukoliko bi došlo do samo jedne promjene u prošlosti, svidjelo mi se jer nekako onda krenem razmišljati o tome kako zapravo samo jedna sitnica mijenja čitav tijek događaja.

Cover knjige mi se više svidio nego na Algorimovom jer je istodobno mračan i sjajan, baš poput vremokreta. Ova knjiga je izvrstan dodatak u našu knjižnicu i stvarno se veselim što će i moj dječak moći odrastati uz Harryja i njegove bezvremenske magične avanture.

Komentiraj