drama · Krimi/triler · misterij

Neil Jordan- Utopljeni

Naklada: Ljevak/ 2020.
Prevoditelj: Damir Biličić
Broj stranica: 278

Johnatan ima malu privatnu istražiteljsku ekipu, a kojima je trenutni glavni zadatak pronaći nestalu djevojku Petru. I dok se radnja odvija u jednoj neimenovanoj slavenskoj zemlji, u istoj počinju masovni neredi i prosvjedi.

Johnatan i njegova obitelj se drže po strani. To baš i ne uspijevaju jer je čitava zemlja u kaosu i rasulu. A u rasulu je i njegov brak. Zbog suprugine nevjere (i to sa njegovim zaposlenikom), teškog prihvaćanja i neopraštanja. Dešava se neobična situacija u kojoj Johnatan postaje krivac za sve.

“Ako nema dovoljno prijateljica, uvijek ih možemo izmisliti.”

Teško se suočava sa posljedicama svojih postupaka, a još teži je slučaj nestale Petre. Sve do kada počinju neobični i neobjašnjivi događaji koji zbunjuju i Johnatana i sve oko njega. Johnatan se počinje gubiti u sveopćem kaosu koji vlada oko njega i u njemu.

“Živi, svi mi želimo osjetiti da smo živi. Biti živ znači da je vrijeme fluidna rijeka, pa tako minuta može trajati cijeli sat, a sat može trajati samo minutu.”

Ovo je jedan neobičan roman koji se poigrava sa više razlicitih žanrova, a njegova dinamika neodoljivo podsjeća na kakav film. To u stvari i nije čudno jer je Neil Jordan poznati scenarist i redatelj, a njegovo znanje se može lako uočiti u konceptu ovog romana.
Knjizi ne nedostaje lijepih opisa, a ona sama se diči rječitošću i maštovitom fabulom.

“Dajem ti svoja sjećanja, sve što znam o ovome svijetu, dajem ti svoju dušu, dajem ti mogućnost da me povrijediš, da mi izazoveš beskonačnu bol, tugu, gubitak, bit će ti poznat konačni zbroj mene, a ako jedno od nas to nešto prekine, drugo će ostati plutati bez ikakvog veza, bez razloga, bez prijatelja, bez ljubavi, u svijetu boli.”

Prvi dojam knjige je- noir. Ali kako sam listala stranice, tako je taj noir prerastao u psihološki triler, pa u horor, sa nešto romantičnih dijelova završava kao misterij i nad glavom čitatelja ostaje upitnik.
Pomalo zbunjena odložila sam knjigu i razmislila o njoj. U pravilu je prepuna otkrivanja. Otkrivanja sebe, simbolike, događaja koji se nisu desili, grada koji je i dalje neimenovan, likova koji su tu, ali i nisu.

Dijalozi nisu jasno definirani, ali su brzi i čitatelju ostavljaju na popunjavanje praznina između njih, te na donošenje samostalnih zaključaka.

“Možda je život nesuvisli kaos.”


Knjiga je zanimljiva. Neobičnija nego što sam navikla čitati. Baš privlači čitatelja i stvara dojam neizmjerne veličine ljudskog uma i skrivenih zakutaka u njemu.
Autor je odličan prozaist, a prevoditelj je sjajno prenio misli Jordana na hrvatski jezik.

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s