lijepa književnost · SF/fantasy

Leigh Bardugo- Opsada i oluja

Naklada: Znanje/2021.
Prevoditelj: Ira Wacha-Biličić
Broj stranica: 378

Nakon epskog bijega od Mračnjaka i njegovih trupa iz Sjenovitog Rasjeda, Alina i Mal se snalaze prodavajući njezine zlatne ukosnice i bježe čim dalje od Ravke. No to ne traje dugo jer Mračnjak ima svoje načine pronalaska bjegunaca, a prilikom izlaska iz Rasjeda Mračnjak je dobio velike moći- moći stvaranja čudovišta.

Alinu i Mala strpaju na kitolovac i krenu putem mora. Kapetan im je plaćenik gusar Sturmhond i ne libi se spriječiti Mračnjaka i griše da ozlijeđuju zatočenike na njegovom brodu. Uskoro shvate što traže u morima- mitskog ledenog zmaja. Mal je taj koji ih treba dovesti do zmaja, a Alina ga treba ubiti kako bi dobila još jedan pojačivač moći.

“Nije shvaćao. Snovi su joj sad bili jedino mjesto na kojem se mogla slobodno služiti svojom moći, pa je stoga žudjela za njima.”

Nitko ni ne sluti što se dešava u trenutku kada ugledaju ledenog zmaja. Odjednom se stvara strka, a Mal i Alina se nađu na novom brodu, bježe od Mračnjaka sa Sturmhondom i njegovom ekipom za koju se ispostavlja da su griše. A uskoro se otkriva tko je taj samozatajni i sarkastični gusar- ni manje, ni više nego sam princ Nikolai koji je odlučio Suncozovku dovesti ponovno u Ravku gdje ona preuzima vodstvo nad Drugom Armijom i grišama koje su još uvijek odane kralju.

“Kakvu to ranu čak ni griška moć ne može iscijeliti? Onu koju je nanijelo nešto što zapravo ne bi trebalo ni postojati.”

Opsada i oluja je drugi dio triologije Sjena i kost i odlično se nastavlja na prvu. Bez gubitka u tempu radnje, bez smanjenja same kvalitete štiva, sa vrlo uzbudljivim zaokretima i nadasve razumljivim i jednostavnim pojmovima- što je sasvim neočekivano u jednom fantasy romanu. Obično me pojmovi i radnja potpuno zbune, pa razbijam glavu pokušavajući ih povezati.

“Slabost je maska. Nosi je kad moraju znati da si ljudsko biće, no nikad kad se tako osjećaš.”

Likovi su kao i u Sjeni i kosti vrlo kompleksni, dvolični, naprasiti, dok je sama Alina osoba od principa, upravo kao i Mal- vječiti vojnik.
Zanimljiv je i taj bum u kojem se otkriva princ sa svojim namjerama. Čudnovata je ustrajnost i samozatajnost te osobe.

Sve u svemu zanimljivo, razumljivo pisano, a opet tako osmišljeno da u čitatelju buja mašta i on se u potpunosti može pronaći u Ravki, među svim tim grišama i vojnicima, među svom tom silom moći koja samo čeka da bude upotrijebljena.

Ocjena 5/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s