knjige za djecu · lijepa književnost

Stjepo Martinović- Incognito

Naklada: Ibis grafika/2021.
Broj stranica: 119

Kada djevojčica Lucija pronađe hrpu umjetničkih slika, odluči istražiti njihovo porijeklo i tehniku kojom su naslikane. Vrlo je pametno dijete koje ne odustaje lako od svojeg nauma, pa polako vodi čitatelja u prijestolnicu umjetnosti u Italiji.

Svojim usrdnim traženjem dolazi do zaključka kako je autor pronađenih slika Japanac, a potrudi se i otkriti tajne japanskih tehnika slikanja.
Lucija istraži put mape umjetničkih djela sve od poteza kistom, preko Firence, pa do malenog mjesta na Jadranu- Podgomilja.

Što me prvo privuklo knjizi? Nije sinopsis, nije čak ni ime autora, dapače nisam se još susrela sa njegovim radom. Ono što me privuklo jest naslovnica koju je ilustrirala nadarena Ana Vujasić koja me svakom novom knjigom, u kojoj se vidi njezin trud, oduševljava stalno iznova.

No knjiga nije samo to- lijepa naslovnica. Knjiga je puno više. Iako je naglašeno da je roman za mlade, smatram da bi i stariji mogli puno naučiti iz knjige. Ustrajnost je uvijek dobra stvar, pa zašto ne iskoristiti to?

Kada pišem osvrt na knjige za djecu i mlade automatski se prebacujem na neki drugi level razmišljanja. Ovdje nije bilo potrebe za time- knjiga je napisana globalno, definitivno za šire mase. Poučna je, dijalozi su jako inteligentno osmišljeni, a likovi aktivni, promišljeni i baš zanimljivi.

Autor ima nevjerojatnu sposobnost da dočara sve te slike u čitateljevom umu. A one oduševljavaju. Prepune mitskih stvorenja, raskošne prirode i životinja koje kao da se kreću pred čitateljevim očima. Incognito je pravi majstor slikanja, Lucija prava mala istražiteljica, a Stjepo je majstor pera.

Svako mjesto ima svoju povijest. Bitno je slušati priče i predaje o mjestu u kojem živimo. Prošlost je prošlost, prolazimo pokraj raznih spomenika svakodnevno i ne razmišljajući o njima. A možda bismo trebali stati i promisliti kako vješte ruke su isklesale, naslikale, napisale ili ukrasile tu povijest, a samim time i ušle u vječnost.

Preporuka!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s