lijepa književnost · SF/fantasy

Stephen Fry- Mitovi

Naklada: Mitopeja/ 2020.
Prevoditelj: Martina Pranić
Ilustracije: Dražen Jerabek
Broj stranica: 371

Knjige ovakvog tipa su definitivno izvan moje zone komfora, no tu i tamo pružim priliku nekoj od njih- malo za promjenu.
Kada knjige o mitologiji pišu autori današnjice, nerijetko to budu stručne knjige prepune neshvatljivih pojmova i- dosadne. Ipak ima nekih autora svjetske klase koji su u stanju iz nečega ozbiljnog, poput povijesti i mitologije, stvoriti izuzetno zanimljivo i zabavno štivo. A ova knjiga je baš takva.

Stephen Fry nas s lakoćom i uz razumljiv riječnik vodi grčkim mitovima iz samog Kaosa pa sve do današnjice. Prikazuje nastanak bogova, njihove nevjerojatno okrutne osvete, izdaje, incestuozne veze i duboko zadire u međusobnu povezanost bogova.
Ono što mi se sviđa je naglašavanje njihovih mana- stječe se dojam da su ljudi poput svih ostalih, samo sa ponekim moćima, no čak i moći su im daleko od savršenstva.

“Usud sustiže svako stvorenje, smrtno ili besmrtno, no uvijek ostaje skriven. Čak su se i besmrtnici bojali Usudove svemoćne i sveznajuće kontrole nad kozmosom.”

Čitajući o Zeusu, Apolonu, Ateni, Heri, Prometeju i ostalima dolazimo do saznanja kako je današnji poredak u demokratskom društvu sličan upravo grčkom poretku na samom Olimpu- postojala je najviša instanca Zeus, njegovi najbliži suradnici, a izvan Olimpa brojni drugi koji su nerijetko bili ili podanici, ili neprijatelji bogovima. A onda su stvorili i Anthropose, ili jednostavno rečeno- ljude.

“Vatra i bijes rata spalili su, obogatili i oplodili zemlju. Nov je život buknuo iz nje i stvorio svjež, zelen svijet za pobjedničko nasljedstvo bogova.”

Moć koju je svaki od njih posjedovao bila je velika, no više puta su ju koristili za vlastitu pohotu, a nerijetko zbog okrutnih kletvi ubijali i proždirali svoje potomke u strahu da im ne preotmu ustoličenje ili ih ubiju.

Fry je glatko napisao knjigu. Razumljiva je, zanimljiva i lako čitka svakom laiku koji se zaželi sočne priče o bludnim grčkim bogovima koji su začetnici svijeta kao takvoga, te po kojima su nastali brojni pojmovi i izvedenice. Sviđa mi se i usporedba sa rimskom mitologijom, kao i današnjicom.

“Uzbuđenost i odlučnost koju je osjetio bili su jači od svakog straha od božanske srdžbe. Nije mu bilo milo razljutiti prijatelja, no što se izbora tiče, on izbora nije imao.”

Opisi su slikoviti koliko to mogu biti- u potpunosti sam si mogla zamisliti sve te planine, uzburkane oceane, bijes koji se iščitavao iz munja i gromova, potrese koji su raskolili površinu Zemlje na to kako ona danas izgleda, taj treperavi zrak ispunjen mirisima čistoće i života.

“Nad glavom mu se njihala grana drveta s koje je visjelo sočno i zamamno voće. U njemu su mahnitale glad i žeđ, ali kad god bi se protegnuo da zagrize, grana bi mu se odmakla iz dosega. Kad god bi se prignuo da popije, vode jezera povukle bi se i uskratile mu se. Nije se bio u stanju maknuti jer se nad njim, prijeteći ga smrskati ako se usudi na pokušaj bijega, kočila golema stijena od tvrda modrikasto sivog elementa koji će se jednom zvati tantal.”

Nekako mi je bila potrebna baš ovakva recenzija- bez kratkog sadržaja. 
Fry me osvojio pristupačnošću informacijama o grčkoj mitologiji, svojim velikim znanjem, te jednostavnošću kojom je prenio cijelu priču između korica ove knjige.
Malo sam imala osjećaj kao da me umorila, no mislim da možda je to do samog trenutka u kojem sam ju čitala.
Ilustracije su impresivne i umjetnički odrađene, a sam cover knjige je predivan.

Ocjena 4/5.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s