SF/fantasy

Andrzej Sapkowski- Sezona oluja

Naklada: Egmont/2021., biblioteka PULS-čitaj najbolje
Prevoditelj: Mladen Martić
Broj stranica: 347

Geralt živi za to da ubija čudovišta. On je plaćenik, njegovi mačevi igraju svoju igru, njegova snaga je u njima i medaljonu vuka sa očnjacima, on se ne libi ubiti stvorenje koje prijeti ljudima, čak i bez naknade. Poput kakvog heroja je. Ali i Geralt ima savjest i ponekad ne uspijeva spasiti baš sve. A ponekad žrtvuje druge da bi uništio zlog stvora.

Stigavši u Kerack, Geraltu započinje niz nesretnih događaja. Prvo su mu konfiscirani mačevi pod paskom da će mu ih vratiti kada će odlaziti iz grada, a potom kreću razne optužbe, ucjene i borbe. Njegovi mačevi u zbrci nestaju. Usprkos Maslačkovom velikom trudu i pokušaju da ispravi stvari, Geralt se osjeća ucjenjeno i mora se povinovati čarobnici koja ga drži u šaci, a potom ga upletu i u borbu za prijestolje.

“Čuvajte se razočaranja jer izgled vara. Stvari su rijetko onakve kakve bi trebale biti. A žene nikada.”

Geralt nastavlja put traženja mačeva, a na putu nailazi samo na nevolje, kavge i bitke. Maslačak mu se povremeno pridružuje, a tu su i mnogi drugi zanimljivi likovi kojima je upravo on poznat po svojoj karakteristično bijeloj kosi i uvjerenjima. Započinje i sezona oluja, a to znači da će oluje bjesnjeti i sa neba, i sa mora, i sa kopna, ali i između ljudi, čarobnjaka, vještaca, vilenjaka i svih ostalih. Geralt se nalazi u samom epicentru oluja.

“Ponekad sanjam da ću isploviti. Sama samcata. Podignuti jedro i izaći na more… Daleko, daleko sve do obzorja. Oko mene samo voda i nebo. Prska me slana pjena valova, vjetar mi mrsi kosu posve muškom nježnošću. A ja sam sama, posve sama, beskrajno sama posred stranoga i neprijateljskog elementa. Samoća posred mora tuđosti. Ne sanjaš o njoj?”

Saga o Vješcu se sastoji od dvije zbirke priča koje su poput uvoda u svijet Vješca, te pet kronološki poredanih knjiga. I tada je izdana i ova šesta. Izvrsna Sezona oluja.
Velik sam fan Geralta iz Rivije, a Sapkowskog smatram najvećim piscem fantastike. Za njega je karakteristično što je Geralta sjajno uklopio u slavensku mitologiju i smjestio ga u svijet čarobnjaštva i opasnih stvorenja koja vrebaju iza svakog stabla, u visokoj travi, na krošnjama, u špiljama.

“Da bi nekoga pošteno ponizio, nisu dovoljni snažna želja, entuzijazam ni oduševljenje. Nužno je umijeće.”

Konkretno ova knjiga me ugodno iznenadila. Kada sam početkom godine čitala plan izdavanja knjiga u biblioteci PULS-čitaj najbolje i ugledala novi nastavak Witchera malo sam hiperventilirala. Ok, ok- jako.
Sama knjiga je ful napeta od prednje do stražnje korice. Geralt je imao izuzetno naporan put i nevolja ga čekala na svakom ćošku. No ništa zato, s lakoćom je sve to prošao. Ahhh, Geralt…😅

“Dobro je osjećati strah. Osjećati strah znači da se ima čega bojati, pa stoga budi oprezan. Strah ne treba pobjeđivati. Dovoljno je ne podleći mu. A od njega vrijedi i učiti.”

Likovi odlično okarakterizirani, duhoviti dijalozi, zanimljivo osmišljene međusobne veze, a radnja je dinamična, prepuna obrata i interesantna. Držala mi je pažnju i, iako je knjiga zaista detaljna, slistila sam ju u dva dana.

“Moj će bljesak probiti tamu, moja svjetlost rastjerati mrakove.”

Preporuka! A sada serija❤️

Ocjena 5/5. Ali dala bih joj i 10.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s