horor · lijepa književnost · SF/fantasy

V. E. Schwab- Gallant

Naklada: Sonatina/2022.
Prevoditelj: Valentina Markasović
Ilustracije: Manuel Šumberac
Broj stranica: 327

Olivia Prior je djevojčica koja, otkako pamti, živi u sirotištu. Ona je nijemo dijete koje je sa sobom donijelo samo majčin dnevnik. Dnevnik je prepun majčinih neobičnih poruka, još neobičnijih crteža, a završava sa porukama namijenjene samoj Oliviji. Te poruke graniče sa luđačkim buncanjem. No Oliviju to ne pogađa jer zna da je majka mislila na nju do posljednjeg trenutka.

Jednog dana sirotište prima pismo Olivijinog ujaka Arthura u kojoj ju on traži i poziva da se pridruži obitelji na imanju Gallant. Iako je iz majčinih posljednjih zapisa vidjela upozorenje na Gallant, Olivia ipak odlazi iz sirotišta samo da prestane biti neželjena i nevoljena.
Stiže u Gallant gdje ju dočeka neugodno iznenađenje. Naime, ujak je već godinu dana mrtav, a na velikom, otmjenom i pomalo oronulom imanju, žive zaposlenici Hannah i Edgar, te posljednji živući Prior- bratić Matthew.

“U snovima te uvijek gubim. Kada sam budna, već si izgubljen.”

On ju već pri prvom susretu tjera sa imanja tvrdeći da nije sigurno da djevojčica ostaje tamo. No ona ne želi otići, a Hannah i Edgar joj postaju izrazito dragi.
Upoznaje prošlost svoje obitelji, te saznaje za mučne tajne koje se skrivaju iza dveri Gallanta.
Olivia ima još jednu neobičnost- vidi utvare, vidi duhove ljudi koji su živjeli nekoć na mjestu na kojem se nalazi. A u Gallantu vidi utvare svojih predaka.
Ipak, tamna Sjena širi se svake noći- prokletstvo Priorovih koje se skriva iza željeznih vrata u dnu vrta.

“Nekoć sam imala pticu. Držala sam je u kavezu. Ali jednog ju je dana netko pustio. Bila sam tako bijesna, tada, ali sada se pitam jesam li to bila ja. Jesam li ustala u noći, u polusnu, pa skinula lokot i oslobodila je. Slobodna- slaba riječ za nešto toliko veličanstveno.”

Znači- WOW! Oduševljena sam. Izvrsno djelo, sjajan spoj gotičkog horora, fantastike i young adult romana. Schwab je opet pokazala svoje vrhunsko umijeće pisanja i stvaranja novog svijeta u koji čitatelj uroni i potpuno se izgubi.

“Sve baca sjenu. Čak i svijet u kojem živimo. I kao svaka sjena, ima mjesto gdje se mora doticati. Šav, gdje se sjena spaja s izvorom.”

Knjiga je vrlo lako čitljiva, razumljiva, napeta i ispunjena likovima koji su, svaki na svoj način, impresivne individue. Stil pisanja je eklektičan, a lakoća kojom se autorica uvlači u um čitatelja je zaista posebna. Baš to, to je riječ kojom bih opisala knjigu- posebna. Stvarno jedna od ljepših i maštovitijih knjiga pročitanih u posljednje vrijeme. Ilustracije Manuela Šumberca su bajkovite i tako specifične baš za njega.

Čista petica! Moje preporuke!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s